Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Díky nevýrazné zahraniční politice"? Díky komunistům, kteří tady připravovali revoluci, obsadili hned po osvobození ministerstvo vnitra a obrany...komunisti taky jaksi záhadně legalizovali Lidové milice, které používali jako ukázku své moci. Pracovala taky záhy komunistická tajná služba StB - klidně vraždili. Moc se toho za této mocenské struktury udělat nedalo, ale aspoň ten bláznivý Jan Masaryk měl včas utéci a nehrát tu tragikomickou hru s komouši.

1 0
možnosti
Foto

Myslím, že bychom raději úpěli pod Rakouskem, než pak pod SSSR. Alespoň to vyplývá z vyprávění mých prarodičů.

Krásně to dokazuje příběh KHB, který se dvakrát sám dokázal obhájit před rakouských soudem a nebyl uvržen do lágru, nýbrž odvezen do Brixenu, protože bylo nebezpečí, že zemře na TBC a stane se mučedníkem.

Za Rakouska (R-U) tu existovala velmi dobře fungující občanská společnost a pocit osobní svobody mělo patrně víc lidí, než dnes. Mám po prarodičích některé svázané časopisy z té doby - a z nich plyne, že o nějakém národnostním útlaku se nedalo mluvit. Zejména v porovnání s naším "socíkem".

Další věc, která Vám unikla, je, že na rozpoutání války se podílel i SSSR, který spolu s Německem napadl Polsko a obsadil pobaltské republiky.

Sféru vlivu nestanovili v Jaltě, ale v případě ČSR při "tajné" návštěvě Beneše u Stalina. Americká armáda mohla jít na pomoc Praze, kdyby jí o to naše exilová vláda požádala, atd.

Pane autore, když chcete bádat v historii, musíte nejprve znát všechna fakta a ne si jen vydloubnout, co se Vám hodí.

2 0
možnosti
Foto

Po dvou letech jsem se vrátil na blog iDNESu a jsem překvapen/zklamán změnami o omezeními. Ale Váš text se mi líbí, a tak karma ode mne je snad nadějí na revange, když zkusíte můj poslední blog "Možná, že se mýlím ..."

0 0
možnosti
Foto

jedině Stalin garantoval obnovení Republiky v předmnichovských hranicích.

0 0
možnosti

A stejně slovo nedodržel. Československo nebylo po roce 1945 obnoveno v předmnichovských hranicích, přišlo o Podkarpatskou Rus.

3 0
možnosti

Pane Řího, tak toto je moc a moc logický názor na celou diskuzi ohledně osvobození Prahy!! Lépe bych to neuměl vyjádřit.

Stalin byl bezesporu vrah svého lidu. Jak píšete - úvodním paktováním s Hitlerem si Stalin naběhl na vidle. Před válkou vyvraždil své důstojnictvo, ve válce zbytečně utratil miliony svých vojáků - ale bez Rudé armády by německá armáda nebyla poražena, i když k tomu došlo pomalu a za cenu zničení Sovětského svazu, a také za vydatné pomoci spojenců včetně jejich vítězství nad Japonskem.

Bez totální prohry Německa by nemohlo být v předvečer konce války ani žádné Pražské povstání. Tedy pokus by mohl být, ale Praha by dopadla snad ještě hůře než kdysi před ní Varšava......

1 1
možnosti
Foto

Varšava tak dopadnout opravdu nemusela, ovšem přání Sovětů bylo jiné a tak ji nechali vykrvácet, i když stáli kousek před ní.

4 1
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 777x
Psaní zejména o opomenutých koutech ekonomie, ale sem tam také o historii nebo o věcech veřejných. 

Píšu to sem mj. i proto, aby nikdo nemohl říct, že "on to věděl a nic neřekl". 

Autor není od dubna 2023 členem žádné politické strany, či hnutí. 

Seznam rubrik