Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Aby EURO mělo smysl, musela by být ve všech státech eurozóny jednotná fiskální i monetární politika. Prakticky by to znamenalo jednotné daně, jednotný rozpočet, zkrátka by se eurozóna musela chovat jako jeden stát.

1 0
možnosti

V době krize by nám Euro pomohlo a v době konjunktury by nám naopak škodilo. Celkově plus mínus ekonomický dopad na občana žádný, důkazem je Slovensko. Taky bychom ušetřili stovky miliard, kterými musí ČNB zachraňovat korunu a není to poprvé. Zjednodušení obchodu a ztráty na kurzových rozdílech, plus jejich pojištění, by počáteční náklady vrátilo rychle.

Přepočet v době konjunktury by mohl dlouhodobě poškodit Českou ekonomiku a naopak v době krize zase poškodí EU, je nutné dohodnout, kdy je pro oba vhodný čas na změnu, to jsou ta kritéria. Bohužel nám nyní světový vývoj nepřeje a přijetí Eura je v nedohlednu, můžeme jen závidět Slovákům, že sebrali odvahu a nyní mají o starost a náklady míň.

1 1
možnosti

To klišé o blahodárnému vlivu eura na Slovenskou ekonomiku, potažmo jeho vliv na blaho obyvatelstva, je nesmrtelný. Proboha, podívejte se na údaje Eurostatu a bude bude vám dlouho trvat, než najdete něco v čem se Slovensko, po přijetí eura, přiblížilo Česku. Naopak, ve většině srovnání se rozdíly zvětšují. Jo, snad jen v tom zadlužení nás výrazně předběhlo.

1 0
možnosti

I v USA jsou velké rozdíly mezi jednotlivými státy a mají dolar od vzniku.

2 0
možnosti

USA jako celek jsou stát, s funkční fikcí politického amerického národa, společným jazykem angličtinou atd. EU nic takového nemá a mít nebude.

USA vznikly "zdola", před "x" lety, na "zelené louce" a v pár lidech. EU by chtěla shora sjednocovat dávno existující funkční státy, s rozdílnou historií, jazykem, národní kulturou, mentalitou. V tom je ten rozdíl, eurofederalisty tvrdošíjně přehlížený.

7 0
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 777x
Psaní zejména o opomenutých koutech ekonomie, ale sem tam také o historii nebo o věcech veřejných. 

Píšu to sem mj. i proto, aby nikdo nemohl říct, že "on to věděl a nic neřekl". 

Autor není od dubna 2023 členem žádné politické strany, či hnutí. 

Seznam rubrik