Koronavirus vs. zelený úděl

23. 04. 2020 22:22:04
Koronavirová krize přinesla mnoho negativního a pozitiva se hledají jen těžko. Nicméně některé aspekty minimálně stojí za zamyšlení ...

Třeba - bílíme supermarkety, ale čím do nich zboží vozíme? Kamiony na elektřinu to asi nebudou. Všichni doufáme, že vyšší teploty epidemii alespoň utlumí. Čekáme, zda vědci, nikoli genderoví a jiní "specialisté", vyvinou vakcínu proti viru.

Mezi další věci patří náš přístup k HDP – najednou nejsou slyšet hlasy, které říkají, že je to špatný ukazatel nebo že nemůžeme růst do nekonečna, atd. Všichni si uvědomujeme, že propad HDP bude většinu společnosti silně bolet a nic pozitivního nepřinese. Lidé snížili spotřebu (resp. odložili tu, kterou nemohli realizovat) a environmentalisté tak mohou jásat, jak zpomalení ekonomického života přispěje k lepšímu životnímu prostředí. Místy se oprašují teze o nutnosti snižovat spotřebu, abychom produkovali méně oxidu uhličitého. Nicméně neustále opakovaná mantra o snižování spotřeby jako cestě k lepšímu životnímu prostředí je jeden z největších demagogických nesmyslů, se kterým ideologie environmentalismu přišla.

Ke kvalitnímu životnímu prostředí se nedostaneme tím, že budeme omezovat spotřebu, ale tím, že budeme zavádět nové inovace, které povedou k efektivnějšímu využívání přírodních zdrojů včetně našeho času. Skypové konference jsou v podstatě plnohodnotná alternativa k osobním setkáním, jsou možná i flexibilnější. Lidé se kvůli schůzce nemusí nikam přesouvat a utrácet tak svůj čas a pohonné hmoty. Ale firmy, které díky propadu ekonomiky a spotřeby přijdou o své zisky, nebudou mít z čeho do těchto nových inovací investovat. V tomto ohledu se sice krátkodobě můžeme opájet tím, že někde se díky snížení nejrůznějších aktivit dosáhlo čistšího ovzduší, nicméně dlouhodobě bez inovací a bez obyvatelstva, které bude schopné si nové inovativní výrobky a služby kupovat, se životní prostředí zhorší.

Vzhledem k obrovským ekonomickým ztrátám by se dalo očekávat, že Evropská unie přehodnotí slavný zelený úděl. Vůbec první otázkou je, z čeho bude financován, když jen Česká republika na letošní rok plánuje schodek státního rozpočtu ve výši 300 mld. Kč. Jen pro zajímavost – do tzv. zeleného údělu má jít ročně 260 mld. € z peněz evropských daňových poplatníků – jiné peníze Unie nemá. Další náklady už dnes zelená politika vytváří v jednotlivých ekonomikách členských států – automobilky například investují miliardy eur do přechodu na elektromobilitu. Tzv. zelenou energetiku dotujeme ze státního rozpočtu nebo platíme v účtech za elektřinu.

Další zásek, o kterém se příliš nemluví, je veřejná autobusová doprava. Podle směrnice EU 2019/1161 zde bude nutné přecházet na tzv. čistá vozidla, kterými se rozumí pouze autobusy na elektřinu nebo vodík (co bude s těmi na CNG, slavně dotovanými v posledním programovacím období, těžko říct). Do roku 2025 by tak čistých autobusů mělo být 41%, do roku 2030 60%. Samozřejmě to bude znamenat vyšší náklady, které jsou převážně placeny z veřejných rozpočtů. Pokud bychom dosáhli toho, že 40% autobusů nahradíme elektrobusy, bude pravidelná linková autobusová doprava v závazku veřejné služby dražší o cca 2 mld. Kč ročně (kdyby se ve větší míře uplatnili vodíkové autobusy, bude to znatelně víc). A to samozřejmě nevíme, co použití elektrobusů udělá s kvalitou dopravy. Tak bychom mohli pokračovat dál a dál, nicméně bohužel naděje, že se přístup v těchto věcech v bruselských institucích změní, je mizivá.

Autor: Zdeněk Říha | čtvrtek 23.4.2020 22:22 | karma článku: 24.65 | přečteno: 707x

Další články blogera

Zdeněk Říha

O nových, mladých, nadějných soudruzích

Rád bych vám dnes představil jasnou rudou hvězdu mezi naší mládeží – je jím Tadeáš Žďárský. Pokud jste o něm ještě neslyšeli (já dodnes také ne), nezoufejte, není vyloučeno, že v blízké budoucnosti bude rozhodovat o našem životě.

26.5.2023 v 15:44 | Karma článku: 29.15 | Přečteno: 1185 | Diskuse

Zdeněk Říha

Reality show u konce

Skončila reality show „Hledá se prezident“, všichni si můžeme vydechnout, marketingové týmy shrábnout vzhledem ke kvalitě kandidátů zasloužené peníze a možná je na čase se zamyslet, co jsme to vlastně viděli.

29.1.2023 v 12:49 | Karma článku: 6.92 | Přečteno: 160 | Diskuse

Zdeněk Říha

Bludné kruhy evropských soudruhů

Ekonomie má nový pojem, který nesporně vejde do dějin. Zastropování. Souvisí s přesvědčením evropských proletářů, že mohou libovolně zasahovat do ekonomiky. Cena za tyto zásahy bude velká.

13.9.2022 v 21:41 | Karma článku: 26.00 | Přečteno: 570 | Diskuse

Zdeněk Říha

O tržních selháních

Zuzana Kubátová to na Seznamu vzala pěkně od podlahy, když sepsala článek o tom, jak se vyvíjí ceny energií a do titulku hezky zostra napsala, že volný trh selhává.

29.8.2022 v 6:32 | Karma článku: 24.69 | Přečteno: 810 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 19.89 | Přečteno: 365 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.76 | Přečteno: 213 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 22.51 | Přečteno: 391 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 23.18 | Přečteno: 354 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.99 | Přečteno: 476 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 776

Psaní zejména o opomenutých koutech ekonomie, ale sem tam také o historii nebo o věcech veřejných. 

Píšu to sem mj. i proto, aby nikdo nemohl říct, že "on to věděl a nic neřekl". 

Autor není od dubna 2023 členem žádné politické strany, či hnutí. 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...