O sdílené ekonomice a sociálních inženýrech

3. 05. 2020 9:09:27
„Já myslím, že to tempo, kterým spotřebováváme, je celkem neudržitelné a proto přichází nové modely ekonomiky, jako je třeba ekonomika sdílená“. Soňa Jonášová v pořadu Fokus Václava Moravce s názvem Budoucnost kapitalismu.

Na výše uvedeném citátu (zazní asi v čase 1:41:50) je asi nejzajímavější to, kolika omylů se lze dopustit v jedné větě. Za prvé: je velká otázka, zda je tempo naší spotřeby neudržitelné. Podle koho nebo podle čeho (pomíjím to, že si to část lidí myslela asi v každé době)? Asi nejlépe nám to může ukázat cenový systém. Při nedostatku nějaké komodity vyletí její cena nahoru. Ale děje se to dnes? Spíš ne, a pokud ano, je to vlivem omezení, které si sami dáváme. Cena ropy například je na tak nízké úrovni, jako už dlouho nebyla.

Za druhé: sdílení je prý novým modelem ekonomiky. Není. Sdílení tu je odpradávna. Díky sdílení lze mj. využít kapacitu nějaké věci daleko více, než je toho schopen její vlastník (omlouvám se za ten příklad, ale z tohoto pohledu je jednou z nejstarších forem sdílené ekonomiky prostituce). Například ve skoro každé domácnosti najdeme vrtačku. Ale ta domácnost jí údajně za dobu její životnosti v průměru využije asi 12 minut. Už dříve si lidé mohli vrtačky a jiné nářadí půjčovat, ale pouze v rámci malé komunity. Ale nyní díky internetu lze tyto formy sdílení dělat i mezi lidmi, kteří se nikdy neviděli.

Třetí omyl je asi nejhorší. Sdílená ekonomika prý přichází proto, aby nás zachránila, aby z nás udělala větší altruisty, donutila nás k větší askezi a přitom i vylepšila životní prostředí. Opět – sdílená ekonomika nepřichází za nějakým účelem, ale proto, že se na konci minulého desetiletí objevil chytrý mobilní telefon, díky kterému je sdílení daleko jednodušší (zkuste si projít vaše přátele na facebooku – většina z nich se k této síti připojila právě v letech 2009 nebo 2010). Ukázkový je z toho pohledu případ služby Blablacar - aplikaci na spolujízdu – s nápadem na ni přišel francouzský podnikatel Francise Mazzela v roce 2003, kdy se nemohl dostat za svou rodinou na vánoce, protože nesehnal jízdenku na vlak. Při pohledu na automobily na silnicích si ale uvědomil, že v nich je spousta nevyužitých sedaček a tak začal pracovat na způsobu, jak tyto prázdné sedačky propojit s lidmi, kteří potřebují cestovat. A kdy začal u této aplikace růst počet nových uživatelů? Ano – po roce 2010.

Sdílená ekonomika nepřichází proto, aby učinila svět lepší, i když ho nakonec lepším může udělat. Sdílená doprava ve městech vůbec nemusí znamenat méně aut – je možné, že jí začnou využívat lidé, kteří vlastní auto nemají a použijí jí místo MHD. Sdílená ekonomika přišla jen proto, že se nebývalým způsobem rozvinuly informační technologie. Přišla v mnoha podobách, které se mnohdy někomu nelíbí (Airbnb, Uber nebo sdílené koloběžky). Přišla s ní řada sociálních inženýrů, kteří by jí rádi protlačili všude možně. Má obrovský potenciál, ale zároveň také obrovské limity. A proto by mělo platit, že se musí rozvíjet spontánně, bez toho, aby ji politici jednou zakazovali (Uber) a jindy tlačili namísto soukromého vlastnictví.

Autor: Zdeněk Říha | neděle 3.5.2020 9:09 | karma článku: 24.12 | přečteno: 995x

Další články blogera

Zdeněk Říha

O nových, mladých, nadějných soudruzích

Rád bych vám dnes představil jasnou rudou hvězdu mezi naší mládeží – je jím Tadeáš Žďárský. Pokud jste o něm ještě neslyšeli (já dodnes také ne), nezoufejte, není vyloučeno, že v blízké budoucnosti bude rozhodovat o našem životě.

26.5.2023 v 15:44 | Karma článku: 29.15 | Přečteno: 1185 | Diskuse

Zdeněk Říha

Reality show u konce

Skončila reality show „Hledá se prezident“, všichni si můžeme vydechnout, marketingové týmy shrábnout vzhledem ke kvalitě kandidátů zasloužené peníze a možná je na čase se zamyslet, co jsme to vlastně viděli.

29.1.2023 v 12:49 | Karma článku: 6.92 | Přečteno: 160 | Diskuse

Zdeněk Říha

Bludné kruhy evropských soudruhů

Ekonomie má nový pojem, který nesporně vejde do dějin. Zastropování. Souvisí s přesvědčením evropských proletářů, že mohou libovolně zasahovat do ekonomiky. Cena za tyto zásahy bude velká.

13.9.2022 v 21:41 | Karma článku: 26.00 | Přečteno: 570 | Diskuse

Zdeněk Říha

O tržních selháních

Zuzana Kubátová to na Seznamu vzala pěkně od podlahy, když sepsala článek o tom, jak se vyvíjí ceny energií a do titulku hezky zostra napsala, že volný trh selhává.

29.8.2022 v 6:32 | Karma článku: 24.69 | Přečteno: 810 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 18.29 | Přečteno: 365 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 58 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 41.97 | Přečteno: 5143 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.73 | Přečteno: 10169 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 327 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 776

Psaní zejména o opomenutých koutech ekonomie, ale sem tam také o historii nebo o věcech veřejných. 

Píšu to sem mj. i proto, aby nikdo nemohl říct, že "on to věděl a nic neřekl". 

Autor není od dubna 2023 členem žádné politické strany, či hnutí. 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...