Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rok 1945 a současnost

Automobilový průmysl čekají v dohledné době krušné časy, kdy na něj budou zle nedobře doléhat dvě rány.

Jednak už probíhá přechod na elektromobilitu, do kterého automobilky investovaly a ještě budou investovat miliardy eur, zároveň je tu šok ze zastavené výroby a snížené poptávky po nových autech. Protože jeden z klíčových pilířů evropské ekonomiky není tou nejvhodnější oblastí pro socialistické experimenty, není od věci připomenout trochu ekonomické teorie. Nejdříve se ale musíme vrátit do roku 1945 …

Konec druhé světové války, rozmach sovětského socialismu do východní a střední Evropy a v neposlední řadě i úspěchy komunistických stran v prvních poválečných volbách v zemích jako Francie nebo Itálie, to vše vedlo k polemikám, který společenský systém je efektivnější, tedy zda socialismus nebo kapitalismus. Z tohoto pohledu k dnešku velmi zajímavě promlouvá článek Friedricha von Hayeka Využití znalostí ve společnosti (The Use of Knowledge in Society). Stručně shrnuto, Hayek říká, že lidstvo má obrovské množství znalostí a informací, které jsou ale rozptýleny u jednotlivých lidí. To, co potom dokáže tyto rozptýlené znalosti integrovat, je trh a funkční cenový systém (tedy cenový systém s minimem státních regulací). Hayek vysloveně říká:

„Zvláštní charakter problému racionálního ekonomického řádu je dán právě tím, že znalost okolností, s nimiž musíme pracovat, tu nikdy není v koncentrované či integrované podobě, ale jedině v podobě rozptýlených kousků nedokonalých a často protikladných znalostí, které mají různí jedinci. Ekonomický problém společnosti tudíž není jen problém, jak alokovat „dané“ zdroje – pokud „dané“ znamená, že jsou dány jedné mysli, která pak s rozmyslem řeší problém daný těmito „daty“. Je to spíše problém, jak zajistit nejlepší použití zdrojů, které jsou známy jakémukoli členu společnosti, a to k cílům, jejichž relativní důležitost znají pouze tito jedinci. Pokud to řekneme zcela stručně, jde o problém zužitkování znalostí, které nejsou nikomu dány ve svém celku.“

Dnes, když víme, že sovětský socialistický model zkrachoval a že vývoj dal Hayekovi a dalším za pravdu, může se zdát, že tyto debaty již patří minulosti. Bohužel tomu tak není. Integrace rozptýlených znalostí vytváří tzv. kolektivní inteligenci, jak to v knize Racionální optimista popisuje Matt Ridley. Tato kolektivní inteligence potom vede k vývoji díky inovacím a ke zlepšování mnoha stránek lidského života.

Nové technologie musí přicházet na evolučním principu při zachování základních tržních principů. Legislativa musí na tyto technologie reagovat tak, aby jejich nástupu nebránila, nikoli tak, že jejich nástup určují a vyžadují nejrůznější směrnice a nařízení. Bohužel právě tento princip v současné době aplikuje Evropská unie, když v podstatě direktivně automobilkám určuje, jaké typy dopravních prostředků budou vyrábět. Ty si tak rychle spočítaly, že pokud se mají ubránit astronomickým pokutám, musí být přibližně čtvrtina jejich produkce elektromobilní. A to bez ohledu na poptávku zákazníků. Zároveň se tomuto tlaku, pravděpodobně pod vlivem černého svědomí po aféře Dieselgate, příliš nebránily.

Výsledkem bude vůz, jehož cenu běžní občané nebudou moci zaplatit, a který jim ani zdaleka nenabídne takový komfort jako klasický benzínový nebo dieselový.  Pokud navíc budou lidé k nákupu elektromobilů „motivováni“ dotacemi a zároveň dalším zdaněním automobilů s klasickým pohonem, povede to zejména v chudších regionech k obrovským distorzím v socio-ekonomických vztazích (přeloženo do češtiny – lidé na vesnici spolehlivé auto prostě potřebují). Bude to tak jen další z řady důkazů, že sociální inženýrství nemůže fungovat (jak to krásně ve výše zmíněném článku popsal Hayek). Nebo fungovat může, ale jen po omezenou dobu a za vysokou cenu zchudnutí většiny obyvatel.

V neposlední řadě jde také o obrovské investice automobilek, které do elektromobility vkládají. V případě, že tyto – Evropskou unií vnucené – „podnikatelské“ plány neuspějí, lze očekávat, že budou chtít tyto peníze zpět a částky, kterými potom budou nuceni daňoví poplatníci sanovat výrobce automobilů, budou významně vyšší než ty, které jsou nyní státy vkládány do jiných projektů v oblasti tzv. obnovitelných zdrojů energie. Druhou stranou mince jsou pak náklady ušlých příležitostí, tedy fakt, že automobilky mohly na základě vlastního svobodného uvážení tyto investice věnovat do úplně jiných technologií, které by mohly přinést z hlediska dopadů dopravy na životní prostředí daleko větší efekt než elektromobilita.

Automobilový průmysl je a bude v těžké pozici. Bohužel v souvislosti s ním můžeme vzpomenout friedmanovskou otázku: jak daleko je možno zajít při zavádění direktivních prvků do tržního hospodářství? Apetit Evropské komise se v tomto zdá být stále neukojen.

Autor: Zdeněk Říha | úterý 9.6.2020 8:42 | karma článku: 22,12 | přečteno: 727x
  • Další články autora

Zdeněk Říha

O nových, mladých, nadějných soudruzích

Rád bych vám dnes představil jasnou rudou hvězdu mezi naší mládeží – je jím Tadeáš Žďárský. Pokud jste o něm ještě neslyšeli (já dodnes také ne), nezoufejte, není vyloučeno, že v blízké budoucnosti bude rozhodovat o našem životě.

26.5.2023 v 15:44 | Karma: 29,15 | Přečteno: 1193x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Říha

Reality show u konce

Skončila reality show „Hledá se prezident“, všichni si můžeme vydechnout, marketingové týmy shrábnout vzhledem ke kvalitě kandidátů zasloužené peníze a možná je na čase se zamyslet, co jsme to vlastně viděli.

29.1.2023 v 12:49 | Karma: 7,54 | Přečteno: 160x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Zdeněk Říha

Bludné kruhy evropských soudruhů

Ekonomie má nový pojem, který nesporně vejde do dějin. Zastropování. Souvisí s přesvědčením evropských proletářů, že mohou libovolně zasahovat do ekonomiky. Cena za tyto zásahy bude velká.

13.9.2022 v 21:41 | Karma: 26,00 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Zdeněk Říha

O tržních selháních

Zuzana Kubátová to na Seznamu vzala pěkně od podlahy, když sepsala článek o tom, jak se vyvíjí ceny energií a do titulku hezky zostra napsala, že volný trh selhává.

29.8.2022 v 6:32 | Karma: 24,69 | Přečteno: 811x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Říha

Opačný pohled na vstup do eurozóny

Přestože je stále více a více evidentní, že projekt tzv. Evropské měnové unie (EMU) nejde tím směrem, který si jeho tvůrci vysnili, stále jsou v České republice politici, kteří usilují o přijetí jednotné měny.

29.7.2022 v 6:58 | Karma: 29,07 | Přečteno: 781x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 777x
Psaní zejména o opomenutých koutech ekonomie, ale sem tam také o historii nebo o věcech veřejných. 

Píšu to sem mj. i proto, aby nikdo nemohl říct, že "on to věděl a nic neřekl". 

Autor není od dubna 2023 členem žádné politické strany, či hnutí. 

Seznam rubrik