Naše dluhy

16. 07. 2020 12:31:43
Přestože se to nezdá, Miloš Zeman spáchal jeden ze svých největších, ne-li největší, politických zločinů někdy po svém nástupu do úřadu předsedy vlády.

Naše ekonomika tehdy byla v lehké krizi. Tehdy v rozhovoru, který už bohužel neumím dohledat, prohlásil, že nyní je nutné přejít k deficitu státního rozpočtu, který bude následně splacen z přebytků, které přijdou, až se ekonomika nastartuje. Ekonomika se nastartovala (upřímně, ona to tehdy žádná dramatická krize nebyla, HDP kleslo v roce 1998 o 2,2%), nicméně deficit státního rozpočtu už nám zůstal. Samozřejmě, Miloš Zeman už se na to díval z Vysočiny, důležitá je na tom ale symbolika, kterou do uvažování v našich končinách vnesl – dluh nevadí. Řídily se tím vlastně už všechny další vlády bez ohledu na to, v jaké kondici ekonomika byla. A celé to bylo doprovázené takovými perlami, jako „zdroje tu jsou“ (jsou, nakonec někdo ty státní dluhopisy koupí, ale v ekonomii funguje tzv. vytěsňovací efekt, to, co banky půjčí státu, už nepůjčí soukromému sektoru), „stát dluhy nemusí platit“ (musí a ročně nás to stojí cca 40 mld. Kč), aj.

Stát i jeho obyvatelé si zvykli a deficitně jsme hospodařili i v dobách, kdy HDP rostl. V posledních letech i přes drakonická opatření ve vybírání daní, která nakonec výsledný efekt nepřinesla. Státní rozpočet byl plněn především díky růstu HDP, v čemž je nakonec to zásadní kouzlo čarování s pojmem veřejný dluh. Ten se totiž mj. vykazuje procentuálně vůči HDP. Pokud tedy HDP rostl a dluh zůstával víceméně stejný, je logické, aniž by na tom měla vláda nějakou zásluhu, že procentní podíl státního dluhu klesal. Letos bude situace opačná, HDP klesne (zdá se, že opravdu výrazně), deficit státního rozpočtu giganticky naroste a podíl dluhu k HDP vzroste někam ke 40%. To ještě pořád není žádná tragédie, nebude-li se to v následujících letech opakovat (přiznejme si – asi bude).

Úplně jiná věc je ale symbolika. Proto jsem začínal citátem Miloše Zemana. Od jeho nástupu do vlády se obrovsky zvyšuje očekávání, že stát se musí postarat o daleko více věcí, než mu ve skutečnosti náleží. Současná vláda to dovedla aktuálně do dokonalosti a výsledkem je rozpočet s deficitem 500 mld. Kč (Kalousek může závidět). Ekonomické problémy to nevyřeší, pouze odsune. Propad průmyslu je obrovský a dříve či později se někde, třeba ve zvýšené nezaměstnanosti, musí projevit. A celé se to opět promítne do symboliky a očekávání lidí, že stát musí. To je největší brzda rozvoje nejen nás, ale celé EU, která plánuje podobný dluh jako my – 750 mld. € (spravedlivě je nutné přiznat, že na jednoho obyvatele je to o něco málo méně než náš deficit). To celé – ještě v kombinaci s dotační politikou EU - vytváří dojem, že když se stát postará, je to jednak jeho povinnost a jednak to nebude mít žádné následky. Toto si myslet je samozřejmě fatální chyba.

Zcela mimochodem – jak se společenské povědomí a náhled na pojmy jako je kapitalismus, stát, trh, aj. proměnilo od devadesátých let do současnosti, je dobře vidět, když pouštím občas studentům videa s Miltonem Friedmanem (na Youtube – vyberte si), obvykle jako úvod do ekonomie. Většina z nich na to kouká, jakoby ten člověk přiletěl odněkud z jiné sluneční soustavy.

Autor: Zdeněk Říha | čtvrtek 16.7.2020 12:31 | karma článku: 27.83 | přečteno: 1452x

Další články blogera

Zdeněk Říha

O nových, mladých, nadějných soudruzích

Rád bych vám dnes představil jasnou rudou hvězdu mezi naší mládeží – je jím Tadeáš Žďárský. Pokud jste o něm ještě neslyšeli (já dodnes také ne), nezoufejte, není vyloučeno, že v blízké budoucnosti bude rozhodovat o našem životě.

26.5.2023 v 15:44 | Karma článku: 29.15 | Přečteno: 1185 | Diskuse

Zdeněk Říha

Reality show u konce

Skončila reality show „Hledá se prezident“, všichni si můžeme vydechnout, marketingové týmy shrábnout vzhledem ke kvalitě kandidátů zasloužené peníze a možná je na čase se zamyslet, co jsme to vlastně viděli.

29.1.2023 v 12:49 | Karma článku: 6.92 | Přečteno: 160 | Diskuse

Zdeněk Říha

Bludné kruhy evropských soudruhů

Ekonomie má nový pojem, který nesporně vejde do dějin. Zastropování. Souvisí s přesvědčením evropských proletářů, že mohou libovolně zasahovat do ekonomiky. Cena za tyto zásahy bude velká.

13.9.2022 v 21:41 | Karma článku: 26.00 | Přečteno: 570 | Diskuse

Zdeněk Říha

O tržních selháních

Zuzana Kubátová to na Seznamu vzala pěkně od podlahy, když sepsala článek o tom, jak se vyvíjí ceny energií a do titulku hezky zostra napsala, že volný trh selhává.

29.8.2022 v 6:32 | Karma článku: 24.69 | Přečteno: 810 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 18.29 | Přečteno: 360 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 57 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 41.61 | Přečteno: 4819 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.73 | Přečteno: 10162 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 327 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 776

Psaní zejména o opomenutých koutech ekonomie, ale sem tam také o historii nebo o věcech veřejných. 

Píšu to sem mj. i proto, aby nikdo nemohl říct, že "on to věděl a nic neřekl". 

Autor není od dubna 2023 členem žádné politické strany, či hnutí. 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...