Fiskální orgie

9. 09. 2020 10:05:00
To, co předvádí současná vláda s rozpočtem, asi nejde nazvat jinak, než fiskální analfabetismus, který se asi nedá omluvit ani tím, že nás čekají volby.

Ve druhé polovině 20. století spatřil světlo světa nový ekonomický obor – teorie veřejné volby. Tato teorie v podstatě říkala, že každý politik, úředník nebo jiný státní zaměstnanec je také jen člověk se svými zájmy a tak je na něj nutné pohlížet. Na internetu je toho k této problematice poměrně dost, nicméně já chci zmínit jen jeden z jejích závěrů. Ten říká, že v demokracii se veřejné rozpočty logicky propadají do schodků – lidé (voliči) chtějí co nejnižší daně, ale naopak žádají, aby jim toho stát zajistil co nejvíce statků, ideálně tak, aby už nemuseli za tyto statky platit. Tím, že tomu jdou politici naproti (chtějí být zvoleni), dochází k tomu, že se státní dluhy stále více a více prohlubují. Určitě stojí za připomenutí, že země eurozóny mají maastrichtskými kritérii předepsaný veřejný dluh maximálně do výše 60% HDP. Realita je pak taková, že Řecko má dluh vůči HDP 176%, Itálie 132%, Francie 101%, Belgie 104%, atd.

Krásnou ukázku výše zmíněné poučky můžeme dnes vidět u nás. Zatímco se státní rozpočet propadá do stále většího schodku, vláda vymýšlí, jak snížit daně a zároveň zvýšit státní výdaje. Abychom to vzali popořadě, v posledním období spojeným s levicovými vládami (nejdříve Bohuslava Sobotky, poté Andreje Babiše) rostly tzv. mandatorní, tedy zákonem povinné výdaje státu. Zvyšování počtu úředníků a jejich platů, slevy na jízdném, už předtím dotace na solární energie, aj. To všechno stát musí ze zákona zaplatit, i kdyby se ekonomika zastavila úplně a státní rozpočet by byl zcela bez příjmů. A v případě ekonomické krize, jako je ta dnešní, je minimální manévrovací prostor státní výdaje přibrzdit.

Na druhou stranu spravedlivě přiznejme, že v současné vládě nikdo výdaje brzdit nechce. Abychom použili slova slavných levicových klasiků, takové plytké debaty, jak kde na to vezmeme (Maláčová) jsou únavné, navíc zdroje tu nepochybně jsou (Špidla). A stát dluhy platit nemusí (Paroubek). K tomu se dozvíme, že z krize se musíme proutrácet (tedy zvýšit spotřebu domácností). Jestliže stát naskočí na něco takového, je zle. Kdyby něco takového platilo, proč vůbec posíláme lidi do práce? Proč jim nenatiskneme jednoduše peníze, ať utrácí a blahobyt pak prostě musí přijít?

Není to tedy tak, že by vláda řekla – snížíme daně ze mzdy (což je jistě správně) a v návaznosti na to, protože to bude znamenat snížení příjmů státního rozpočtu, rušíme podporu solární energie, biopaliv, politických neziskovek, atd. atd. Je to tak, že sice budeme mít menší příjmy, ale k tomu ještě přidáme rouškovné důchodcům, zvýšíme platy, uměle budeme udržovat nízkou nezaměstnanost skrze ošetřovné, atd., atd. Schodek letošního rozpočtu není sám o sobě tragédie. Tragédie je, že nás velmi pravděpodobně čeká i v následujících letech a povede k postupnému narůstání státního dluhu.

Aby bylo jasno, důchodcům vyšší důchody přeji. Jednorázový vánoční příspěvek také. Ale bylo by dobré, abychom si uvědomili, že to nejsou peníze, které jsme vytvořili výrobou a obchodem. Jsou to peníze, které natiskneme a to jsou ty peníze, které vytváří inflaci. Předvánoční dárek tedy nebude zadarmo. Vzpomeňme si na to, až příští rok půjdeme nakupovat a vše opět bude o kapánek dražší. Tam cibule, jinde pečivo, potom brambory nebo jablka. V restauraci třeba oběd. Zcela jistě energie. Ale tak už to v ekonomii chodí. Něco je vidět, něco není. Hezky o tom psal už Frederick Bastiat.

Autor: Zdeněk Říha | středa 9.9.2020 10:05 | karma článku: 26.36 | přečteno: 789x

Další články blogera

Zdeněk Říha

O nových, mladých, nadějných soudruzích

Rád bych vám dnes představil jasnou rudou hvězdu mezi naší mládeží – je jím Tadeáš Žďárský. Pokud jste o něm ještě neslyšeli (já dodnes také ne), nezoufejte, není vyloučeno, že v blízké budoucnosti bude rozhodovat o našem životě.

26.5.2023 v 15:44 | Karma článku: 29.15 | Přečteno: 1185 | Diskuse

Zdeněk Říha

Reality show u konce

Skončila reality show „Hledá se prezident“, všichni si můžeme vydechnout, marketingové týmy shrábnout vzhledem ke kvalitě kandidátů zasloužené peníze a možná je na čase se zamyslet, co jsme to vlastně viděli.

29.1.2023 v 12:49 | Karma článku: 6.92 | Přečteno: 160 | Diskuse

Zdeněk Říha

Bludné kruhy evropských soudruhů

Ekonomie má nový pojem, který nesporně vejde do dějin. Zastropování. Souvisí s přesvědčením evropských proletářů, že mohou libovolně zasahovat do ekonomiky. Cena za tyto zásahy bude velká.

13.9.2022 v 21:41 | Karma článku: 26.00 | Přečteno: 570 | Diskuse

Zdeněk Říha

O tržních selháních

Zuzana Kubátová to na Seznamu vzala pěkně od podlahy, když sepsala článek o tom, jak se vyvíjí ceny energií a do titulku hezky zostra napsala, že volný trh selhává.

29.8.2022 v 6:32 | Karma článku: 24.69 | Přečteno: 810 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 906 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1578 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 497 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 776

Psaní zejména o opomenutých koutech ekonomie, ale sem tam také o historii nebo o věcech veřejných. 

Píšu to sem mj. i proto, aby nikdo nemohl říct, že "on to věděl a nic neřekl". 

Autor není od dubna 2023 členem žádné politické strany, či hnutí. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...