Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cesta do hlubin pirátské duše

Velmi trefný vtip říká, že Pirátská strana v podstatě vůbec nepotřebuje program. Má ho totiž ve svém  názvu.

Piráti se navenek tváří velmi liberálně a svobodomyslně. Trošku to pokazila Olga Richterová svým freudovským přeřeknutím po tragické smrti Petra Kellnera, ze kterého až bolševická nenávist k majetným lidem přímo čišela. Ale budiž.

Stojí ale za to nakouknout do spodních proudů jejich uvažování. Jeden z nich se zabývá tématem tzv. nepodmíněného základního příjmu (NZP). Jsou na něj zaměřeny tyto dva texty: zde a zde. První řeší více praktické otázky zavedení NZP a zejména tu zásadní – kde na to vzít. Z nových daní, které by Piráti zavedli, jde hlava kolem. Piráti k tomu, aby NZP každého člověka dosáhl 7000 Kč měsíčně, musí z ekonomiky ročně vytáhnout necelý bilión korun. Zůstává pak samozřejmě otázkou, jak dlouho by jim taková ekonomika fungovala a tato jejich idea tak mohla fungovat. Zvláště šťavnatý je návrh zvýšení daně z nemovitosti, jak autoři píší, cituji:  „… takže při zvýšení efektivním zdanění nemovitostí na 1 % lze získat 200-800 miliard korun ročně.“ V podstatě to znamená, že každý majitel nemovitosti zaplatí ročně státu částku v řádu desítek tisíc korun. Zavedením takové daně (dobře počítejte, pokud by to bylo 800 mld. ročně, je to na jednoho obyvatele včetně kojenců 80 000 Kč za rok!!!), ale i těch ostatních,  samozřejmě za chvilku nebude ekonomika schopná generovat požadované finance. Přispěje k tomu i vytvoření naprosto demotivujícího prostředí, ve kterém vynikat a tedy bohatnout se prostě nevyplácí.

Druhý článek je možná ještě zajímavější. Promítá se do něj myšlenka všech neomarxistů zrušit ukazatel HDP. Ten má samozřejmě své chyby, ale pořád je to ta nejlépe kvantifikovatelná veličina, které něco jednoznačného říká o ekonomické výkonnosti jednotlivých zemí. Autorka by ráda k HDP přidala problém kvalitního života a doplnila jej o tyto položky: „míra volného času, míra zapojení občanek a občanů do rozhodování na komunální i státní úrovni, míra vzniklého odpadu a způsob nakládání s ním, míra genderově podmíněného násilí ve společnosti či například spotřeba tlumících látek a léků“ . Proboha – kdo to bude posuzovat? Kdo to bude měřit? Ty správné a ideově dobře nasměrované komise pirátů a pirátek, resp. soudruhů a soudružek? A vycházet to bude vždy tak, aby to bylo v zájmu strany a vlády?

V závěru autorka rozebírá tezi, zda lidé, pokud budou dostávat NZP, budou mít ještě motivaci pracovat (a tedy platit daně)? Těžko říct, asi by se to lišilo u každého člověka, ale rozhodně bude lepší, když takový experiment nebudeme podstupovat.

Dále se zde píše: „Společnost postavená na ekonomice růstu přímo souvisí s konzumem. Rosteme tím, že máme možnost více konzumovat. Pokud nám však mají přinést naplnění konzumní statky, které se vyznačují tím, že je spotřebujeme, automaticky jejich spotřeba vytváří potřebu nového uspokojení prázdného místa, které po nich zůstane.“ Opravdu má Petra Mračková takovou drzost, aby takto paušálně všechny hodnotila? Opravdu (a pokolikáté už v historii) chceme měnit člověka? Můžu si o tom, jak lidé tráví svůj čas, co nakupují a co spotřebovávají, myslet, co chci. Ale základní a nezpochybnitelnou premisou je, že pokud nechám všechny svobodně konat (a nakupovat, trávit volný čas, resp. konzumovat), přinese to mnohonásobně větší užitek, než když mi spotřebu bude diktovat mladá soudružka z pirátské strany. Jednou ze základních tezí ekonomické teorie je, že člověk se chová racionálně. To neznamená, že nedělá chyby nebo že nemůže být někým napálen. To jen znamená, že každé své rozhodnutí činí s cílem zlepšit svoji situaci. Kdykoli ve společnosti zvítězil opačný přístup, tedy snaha o polepšování člověka, logicky to dopadlo špatně.

A na úplný závěr už jen poslední věta z článku: „Je proto na čase restartovat systém a postoupit na další úroveň, obzvláště přijmeme-li premisu, že úkolem státu je vytvořit pro všechny své občany a občanky podmínky, v nichž by mohli důstojně a zdravě žít.“ Těžko říct, kde Petra Mračková tuto premisu získala. Úlohou státu je zejména zajistit občanům veřejné statky a rovné podmínky k tomu, aby se mohli dle svých dispozicí svobodně rozvíjet. Samozřejmě s tím, že někdo bude úspěšnější a bohatší. To ale zjevně Pirátské straně nejvíc leží v žaludku!

Autor: Zdeněk Říha | neděle 25.4.2021 22:42 | karma článku: 41,43 | přečteno: 2068x
  • Další články autora

Zdeněk Říha

O nových, mladých, nadějných soudruzích

Rád bych vám dnes představil jasnou rudou hvězdu mezi naší mládeží – je jím Tadeáš Žďárský. Pokud jste o něm ještě neslyšeli (já dodnes také ne), nezoufejte, není vyloučeno, že v blízké budoucnosti bude rozhodovat o našem životě.

26.5.2023 v 15:44 | Karma: 29,15 | Přečteno: 1193x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Říha

Reality show u konce

Skončila reality show „Hledá se prezident“, všichni si můžeme vydechnout, marketingové týmy shrábnout vzhledem ke kvalitě kandidátů zasloužené peníze a možná je na čase se zamyslet, co jsme to vlastně viděli.

29.1.2023 v 12:49 | Karma: 7,54 | Přečteno: 160x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Zdeněk Říha

Bludné kruhy evropských soudruhů

Ekonomie má nový pojem, který nesporně vejde do dějin. Zastropování. Souvisí s přesvědčením evropských proletářů, že mohou libovolně zasahovat do ekonomiky. Cena za tyto zásahy bude velká.

13.9.2022 v 21:41 | Karma: 26,00 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Zdeněk Říha

O tržních selháních

Zuzana Kubátová to na Seznamu vzala pěkně od podlahy, když sepsala článek o tom, jak se vyvíjí ceny energií a do titulku hezky zostra napsala, že volný trh selhává.

29.8.2022 v 6:32 | Karma: 24,69 | Přečteno: 811x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Říha

Opačný pohled na vstup do eurozóny

Přestože je stále více a více evidentní, že projekt tzv. Evropské měnové unie (EMU) nejde tím směrem, který si jeho tvůrci vysnili, stále jsou v České republice politici, kteří usilují o přijetí jednotné měny.

29.7.2022 v 6:58 | Karma: 29,07 | Přečteno: 781x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 777x
Psaní zejména o opomenutých koutech ekonomie, ale sem tam také o historii nebo o věcech veřejných. 

Píšu to sem mj. i proto, aby nikdo nemohl říct, že "on to věděl a nic neřekl". 

Autor není od dubna 2023 členem žádné politické strany, či hnutí. 

Seznam rubrik