O tržních selháních

29. 08. 2022 6:32:56
Zuzana Kubátová to na Seznamu vzala pěkně od podlahy, když sepsala článek o tom, jak se vyvíjí ceny energií a do titulku hezky zostra napsala, že volný trh selhává.

Celý článek je k dohledání zde. Problematice selhání trhu je obvykle v učebnicích ekonomie věnována jedna kapitola. Obvykle jsou tam zmíněny tři tzv. selhání – externality, veřejné statky a asymetrické informace. Dále o selhání trhu mluvíme tam, kde panuje nedokonalá konkurence. Klíčovou otázkou ale je, zda termín selhání je vhodný. Daleko přesnější by bylo mluvit o přirozených vlastnostech nebo nedokonalostech trhu, není to něco, díky čemuž trh odsoudíme a začneme ho léčit větší či menší porcí socialismu.

Uveďme příklad: to, že trh neprodukuje tzv. veřejné statky, neznamená, že selhává nebo že je špatný. Znamená to jen, že účastníkům trhu (nabízejícím) se nevyplácí produkovat a nabízet něco, k čemu je jednoduchý přístup a co je obtížné zpoplatnit (např. veřejné osvětlení). Podobně je to s externalitami, to, že transakce na trhu můžou vyvolávat škodlivé důsledky (emise, hluk, aj.) je známé, ale nedevalvuje to celý trh. Navíc, speciálně u externalit, platí, že to, jak se státy snaží toto „selhání trhu“ napravit, obvykle přináší daleko větší škody než kdyby stát nic nedělal. Tím bychom se ovšem přesunuli do jiné kapitoly ekonomie, která se jmenuje selhání státu.

No a odsud už je jen skok k současné energetické krizi a k tomu, jak politici začínají volat, že trh selhal, že trh zkolaboval, atd. atd., a že je tedy nutné ho zregulovat. V tento okamžik to chce studený ručník na hlavu a uvědomit si, že trh je neutrální. Není ani dobrý, ani zlý. Trh (a tedy svobodná tvorba ceny) nebere v ohled to, jestli někdo zkrachuje a jiný vydělá obrovské peníze. Řídí se jen nabídkou a poptávkou a jak známo, pokud je poptávka velká a nabídka malá (naše dnešní situace na energetickém trhu), cena prostě a jednoduše roste. Neselhal ale trh, selhalo něco jiného. Selhalo naše domnění, že můžeme beztrestně vstupovat do energetického trhu omezováním jaderných a uhelných elektráren, že můžeme do tohoto prostředí vložit naprosto antisystémový prvek emisních povolenek, že můžeme tisknout peníze jako o závod. Selhala naše nafoukanost, která nás učinila daleko závislejšími na ruském plynu.

Samozřejmě můžeme cenu tzv. zastropovat, ale to není řešení. V tom okamžiku přestane naši spotřebu regulovat trh, který nám říká, je to drahé, šetři s tím. A nastoupí stát, který bude direktivně určovat, kdy a jak moc můžeme topit, kdy můžeme vysávat, kdy prát, kdy vařit ... Opravdu tohle chceme?

Trh neselhal, pouze nám dává zpětnou vazbu a říká vysokou cenou energie, že něco děláme špatně. Začít můžeme tím, že budeme mluvit nikoli o selháních trhu, ale selháních státu, o selhání státních regulací, o selhání politiků, kteří nás do tohoto stavu dovedli. A zcela mimochodem, existuje i opodstatněný názor, že tito politici drahé energie chtěli. V tomto ohledu si neškodí občas zopakovat názory hlavního prounijního ekonoma Sedláčka, tak jak je vyslovil v OVM 12.6.2022, kde si cca v čase 25:00 libuje, že ty "ošklivé energie, které tady nechceme" (myšleno ropa a plyn) "jsou konečně drahý". A když to ty rodiny neunesou? "Tak se má dát dotace.", říká Sedláček. Představuje nám svět, v němž drahé energie jsou cíl evropské politiky a kde se levicový ekonom nebo politik cítí jako ryba ve vodě. Ano, zařídili jsme vám vysoké ceny energií. Ale nebojte, teď vás vhodně zvoleným dotačním systémem zachráníme. To ale opravdu není selhání trhu.

Autor: Zdeněk Říha | pondělí 29.8.2022 6:32 | karma článku: 24.69 | přečteno: 810x

Další články blogera

Zdeněk Říha

O nových, mladých, nadějných soudruzích

Rád bych vám dnes představil jasnou rudou hvězdu mezi naší mládeží – je jím Tadeáš Žďárský. Pokud jste o něm ještě neslyšeli (já dodnes také ne), nezoufejte, není vyloučeno, že v blízké budoucnosti bude rozhodovat o našem životě.

26.5.2023 v 15:44 | Karma článku: 29.15 | Přečteno: 1185 | Diskuse

Zdeněk Říha

Reality show u konce

Skončila reality show „Hledá se prezident“, všichni si můžeme vydechnout, marketingové týmy shrábnout vzhledem ke kvalitě kandidátů zasloužené peníze a možná je na čase se zamyslet, co jsme to vlastně viděli.

29.1.2023 v 12:49 | Karma článku: 6.92 | Přečteno: 160 | Diskuse

Zdeněk Říha

Bludné kruhy evropských soudruhů

Ekonomie má nový pojem, který nesporně vejde do dějin. Zastropování. Souvisí s přesvědčením evropských proletářů, že mohou libovolně zasahovat do ekonomiky. Cena za tyto zásahy bude velká.

13.9.2022 v 21:41 | Karma článku: 26.00 | Přečteno: 570 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 594 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 903 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.70 | Přečteno: 1558 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 776

Psaní zejména o opomenutých koutech ekonomie, ale sem tam také o historii nebo o věcech veřejných. 

Píšu to sem mj. i proto, aby nikdo nemohl říct, že "on to věděl a nic neřekl". 

Autor není od dubna 2023 členem žádné politické strany, či hnutí. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...