Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je to smutné, celá EU je v zajetí politiků podplacených z USA, kterí záměrně vyvolávají chaos, zdražování energií a inflaci. Česká republika je nejvíc obsazená americkými agenty, např. Jan Lipavský. Už jsme kolonií Ameriky. Budete to muset nějak vydržet až do hořkého konce.

1 0
možnosti
ZZ

Trh začal šroubovat ceny po tom, jak EU dala Německu najevo, že si nepřeje spuštění NS2.

Byli to vrcholní politikové EU, kteří na pokyn USA, tuto inflaci sami spustili.

;-(;-(;-(

1 0
možnosti
JK

J53a24n 45K39a87r20a47s47e26k

30. 8. 2022 17:23

je to nesmysl, jako vsechny ty Hayekovy a Miltonovy teorie.

Predstavme si, ze zitra oznami Nemecko, se vedcum podarilo vyresit fuzi a od listopadu maji dost elektriny z mlych fuznich reaktoru. V tom okamziku sleti ceny energii na 1/10 soucasnych cen. A pritomk se poptavka a nabidka vubec v tom okamziku nezmeni - jedine co se zmeni je VIRA v to co bude zitra. A proto ty odpozorovane ekonomicke poucky (pamatuj prosim ne zakony, ekonomie je nauka) plati jen v knihach.

1 0
možnosti
TT

Dobře řečeno (i když si člověk o "volném" trhu může myslet své). R^

0 0
možnosti
ZZ

Rodiny nejsou tím hlavním problémem.

Problémem je, že stávající cenová úroveň a energetická politika celé EU, zničí cenovou konkurenceschopnost výrobků celé EU !

;-(

2 0
možnosti
JK

Válka, Zdeňku, putinova válka nám ničí ceny. ;-)

0 3
možnosti
JK

Myslím, že jste to vystihl přesně. Trh sám o sobě nemůže selhat, selžou tržní vztahy, pokud se zavede nesmyslná regulace, nebo někdo dostane nápad, že lze centrálně trh řídit a přidá do něho netržní nástroje.

Na počátku jsou dobré úmysly, jednotná a silná Evropa, má-li být silná nesmí být závislá a vydíratelná. Základem je energetická soběstačnost, je jasné, že fosilní zdroje jsou konečné. Násobné zvýšení těžby by vyčerpání zdrojů přiblížilo na dosah a co pak? Obnovitelné zdroje jsou pro Evropu jediným rozumným řešením, jenže je to drahé a kde na to vzít. Instituce neumí získat peníze jinak než z daní, ať už se jmenují jakkoliv. Vznikla spásná myšlenka "povolenky", resp. sankční daně za znečišťování prostředí. To řeší několik problémů najednou, vznikne hromada peněz na podporu OZE, navýší výrobní cenu levných fosilních zdrojů a tím se přiblíží výrobní ceně OZE, vyřeší to energetickou soběstačnost a Evropa se stane na tomto poli technologickým lídrem. Jenže nasekalo se spoustu chyb, z daně se udělal cenný papír a umístil se na volný trh s cílem přilákat investory. Jenže to láká spíš spekulanty a stažení povolenek z trhu, nezpůsobilo odchod spekulantů, ale opak, zbytek zaznamenal prudký nárůst ceny. Další chybou bylo zvolení dočasné strategie při přechodu z fosilních zdrojů a OZE. Přechodně nás měl zachránit ruský plyn, což o to proti tomu žádná, jen v tom Rusku by nesměl být u kormidla krvavý despota Putin. Te zjistil, že má Evropu v hrsti a rozhodl se toho využít jediným způsobem co umí, krvavě si podrobit další národ.

Mám pocit, že lídři v Evropě už to věděli předem a snažili se přechod na OZE urychlit co to dá, jenže rychle neznamená dobře a zvedlo to jen vlnu odporu proti zelené energii. To a putinova krvavá válka nás dovedlo až sem a cesta samozřejmě existuje a už se k ní schyluje, díky surovosti a destruktivnosti války musíme udělat krok zpět, znova jádro v Německu a přestat dusit fosilní zdroje. Z povolenek musí být čistá daň s upravenými parametry.

1 2
možnosti
ZZ

Ozbrojený konflikt je až důsledkem politiky USA, která jako prvořadý cíl si vytkly, zničení vztahů mezi Německem a Ruskem a zrušení, nebo nepovolení zprovoznění NS2. Za normálních okolností by trh okamžitě NS2 okamžitě zprovoznil. Ideologie EU však toto dovolit nechce.

;-(

1 0
možnosti
LV

Naprosto přesně. R^

2 0
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 777x
Psaní zejména o opomenutých koutech ekonomie, ale sem tam také o historii nebo o věcech veřejných. 

Píšu to sem mj. i proto, aby nikdo nemohl říct, že "on to věděl a nic neřekl". 

Autor není od dubna 2023 členem žádné politické strany, či hnutí. 

Seznam rubrik